Analize “uzuale”? Pleacă, bă!

Disperat de tot felul de povești, de șpagă – calculând, ieși mai scump decât în rețelele private – de mizerie, de indiferență, omul se îndreaptă tot mai mult către serviciile particulare de sănătate. Ba că e mai bine decât la Viena – destinația preferată pentru mici intervenții chirurgicale , ba ca la turci – locul în care americanii investesc în clinici oncologice de top, ba ca la vecinii noștri unguri.

Și eu, ca tot omul, încerc de ceva vreme rețelele particulare de sănătate. Deunăzi, mă duc să-mi fac analizele la o clinică privată, una dintre cele mai mari – ce-o mai însemna azi și asta.

– Bună ziua, am venit pentru analizele de sânge uzuale.

– Bună ziua, cum adică?, mă privește mirată recepționera.

– Păi… (mă încurc), ce se face de obicei, colesterol, minerale…

– Nu, domnule, aveți trimitere de la un medic? Eu ce trec aici?!

– Analize uzuale, nu știu, nu sunt medic, oriunde am fost, lumea a știut ce să-mi analizeze. Treceți ce treceți de obicei…

– Nu se poate așa! Ce să trec? Diferă de la bolnav la bolnav…

– Nu sunt bolnav, doamnă, vreau doar să-mi fac un control.

– În fine (puțin iritată, dar amabilă), vă trec colesterolu’, trigliceridele, mineralele… nu știu ce să mai trec…

Iau bonul (142 lei), îmi aștept rândul și intru. Două asistente: una, înfundată în calculator, mă primește cu spatele, cealaltă arătându-mi teatral acul steril sigilat – Vedeți, e steril, da? Da.

Mă pune dracu’ de deschid gura.

– Am cerut la recepție analize uzuale și doamna mi-a răspuns că nu există așa ceva.

– Vedeți dumneavoastră, se întoarce asistenta scufundată în lcd, bucuroasă că mai poate susține cuiva o prelegere, pufnind ironic și măsurându-mi fără jenă potența financiară și intelectuală, asta cu “uzuale” e… e mai degrabă un limbaj popular. Ce medic v-a trimis?

– Niciun medic, am venit de bună voie. Atât le-a trebuit. Amândouă, pe un ton considerat agresiv după orice standard de comunicare dezvoltată și inteligentă, nu mai pridideau să mă determine să înțeleg că nu-ți faci analize de capul tău. Cu alte cuvinte, dacă ești sănătos, ori stai acasă, ori vii cu o bănuială certă.

– Păi noi ce facem aici?

Dorința de nu-i mai trata pe oamenii din jur ca pe niște vite nu este una autentică, venită din suflet sau compasiune, e una dictată de șefii ierarhici care vor să transforme instituțiile în “branduri”. Misiunea rețelei respective, așa cum scrie pe site-ul lor, este “de a ne consacra activitatea realizarii unor schimbari calitative a serviciilor medicale.” Mai au mult de… consacrat.

Nu, nu sunt un client frustrat. Mi se întâmplă zilnic zeci de rahaturi pe lângă care trec. În general frustrările apar contextual. Dacă nu înțelegi contextul, stai în banca ta. Or, pe mine tocmai contextul mă sperie acum. Dacă moare și “privatul”, unde mai punem și noi capul “la boale”? Ce e dincolo de investiție, logo și recepționera descheiată puțin la halat, cât să se vadă puțin “efort”?

5 Comments

 1. ahahah, cu aceste clinici private e la fel cum e cu orice brand.
  Cand deschid e totul nou, omul atent, bine platit. Apoi mobila se mai strica, investitia de inlocuire nu se justifica. Personalul se blazeza, cresterile salariale nu se justifica. Se angajeaza alti noi mai prosti si mai ieftini. Treptata senzatia de ieftin si obsesia pentru rentabil se instaleaza si toata lumea devine stresata de presiune, nivelul servicilor scade si mai mult. Site-urile nu se actualizeza, ca doar merg, asa ca raman inscriptionate cu sloganuri bombastice fata de realitatea curenta.
  La boale nu astia te salveaza, astia doar prelungesc putin sfarsitul. Iar de ce te vindeca ei oricum scapai si singur. Bine ca te-ai uitat in halat cand s-a aplecat dupa chitanta, macar atat sa furi de la viata. Ca sa te citez :)).

  • Da, chiar așa voiam să încep: unele branduri se condamnă singure la moarte. E greu să treci pe lângă cei care dau tunuri și să construiești o afacere în câteva generații.
   Nu știu ce să zic cu doamna cu halatu’. Aș fi tentat să zic că a fost cadou, nu furt…

 2. Probabil ca era promotie, tot un fel de cadou dar lipsit de nota personala.
  Un fel de Luati ma amaratilor.
  Dar tata de dar…

 3. Acum ceva vreme am fost cu mama la Urgente-Floreasca, ea fiind transportata de pompierii de la SMURD, pentru ca niciunul dintre ei nu era dr sau asistent, alta duma de a lui Arafat…ma intreb daca imi lua casa foc venea un dr sau o asistenta sa imi stinga focul???…a trecut mai bine de 3 ore pina am reusit sa aflu ceva despre starea ei si asta dupa ce I-am spus lu tanti de la receptie ca este inuman sa nu oferi nici o informatie persoanelor aflate in sala de asteptare despre starea pacientilor …pina nu intri in personalul medical cu tupeu nimeni nu te baga in seama; se pare ca daca le vorbesti frumos foarte putini reactioneaza…mi se pare crud si inuman ca acesti oameni care fac o facultate timp de 6 ani si care ar trebui sa isi trateze pacientii cu seriozitate si dedicare sa isi bata joc de acestia daca nu primesc o mica spaga de la acestia…Ma intreb unde vom ajunge in acest stil?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.