#revolutie

Și totuși, e prea mult zgomot.

Alegeri, alegem cu picioarele. Proteste, le stingem cu bâtele. Valori, le alungăm cu indiferențele. Profunzimi, le acoperim cu superficialitățile. Prostii, le adâncim cu întuneric. Polenizăm izvoarele astea dureroase: nu ne întrece nimeni în fertilitatea amarului.

E suficient să vezi rânjetul și gușile celor care își asumă hălci bune de merit din tot ceea ce se întâmplă bine în România: i-aș numi teritocrați. Teritocrația, noul tip de mecanică socială dominantă, împarte totul în zone de influență. Cum sunt ele câștigate? Întămplător, moștenite, transformate, dezvoltate. Ca niște cangrene, niște pustule care fac viața frumoasă familiei tot mai extinsă de teritocrați, și tot mai insuportabilă nouă, celorlalți, cu conștiințe ce vociferează, dar nu reușesc să cânte la unison. Puternic. Asurzitor de frumos. 

#revolutie este un alt exemplu de dezbinare. Unii se duc din curiozitate, alții stau în zonă, alții, mai șmecheri, înțeleg că este un mod foarte ieftin și legitim de a înlătura un regim, alții fac trafic pe net, alții își rup oasele și mutilează fețele fără să știe prea bine de ce. Așa sunt revoluțiile, de altfel.

Dar, atenție: pe cadavrele speranțelor risipite prin piața joacă deja corbii teritocraților. Aștia ne-au furat viețile, trupurile, înainte de-a ne naște. Teritocrații fug doar dacă ne luăm teritoriile înapoi. Sălbatic. Carnal. Și asta durează. Al dracului de mult. #revolutie e doar începutul. Să nu-i mai lăsăm să creadă că a ne bucura unul de altul, a ne zâmbi și a ne ridica frunțile reprezintă un incest general.

4 Comments

  1. Reblogged this on Basil Wheel.

  2. Alegem cu picioarele – nu puteam spune mai bine! Drept zici. Aș adăuga: la fel și când ne e dat să RE-alegem, nu învățăm nimic din ceea ce am trăit! Mișcarea pentru Băsescu-PDL a fost enormă, sunt oameni de seamă ai nației care s-au compromis definitiv susținând această echipă dincolo de evidențe. Nu-i văd bine în următorii ani…

    Sunt liberal și sunt ferm de dreapta, însă am ajuns singur la concluzia că avem nevoie de o stângă protestatară, marcată de cultul protestului, de o gândire sănătoasă, critică, de stânga, de o alternativă de stânga (nu doar cu numele, și nu PSD!), care să stea în coasta unei Puteri discreționare, autointitulată de dreapta. Facem parte dintr-un popor în adormire, sedat cu aparatură electronică, cu acces la internet (pe care nu-l știe folosi creativ).

    • Că nu vor fi bine (mă) interesează prea puțin. Nu mă număr printre cei care se bucură când copiii aruncă în vulturi bolnavi cu pietre. Mă interesează, însă, gândirea sănătoasă și critică de care vorbești. În special sănătoasă. Ar fi fost frumoasă o #revoluție comunitară din care fiecare să învețe câte ceva despre sistemul/statul pe care îl merită și pe care începe să-l construiască (în sfârșit). Avem o #revoluție în care câteva sute de mii de oameni, reprezentați de câteva zeci de mii de oameni pe stradă, speră să dizolve niște autorități. Repede, comod, cu urlete și pancarte inspirate. Pentru că în peste două decenii post ’89 nu a contat “fața” celui care conduce, ci felul în care binecuvântează nația cu atenție la pensii și taxe. Nu așa merge treaba, că aici nu-i Iran. Președintele a fost ales, nu ni l-a băgat Șahul pe gât. Dar poate fi începutul unei treziri (foarte lungi) a unui reflex mai amplu și viu al libertății, reflex care determină conștiințele să analizeze, sancționeze, respingă sau accepte mult mai sănătos amestecul individ – stat propus de anumit context social-politic.

  3. Dar și mie puțin îmi pasă că nu vor fi bine! Tot ce sper este să nu lise uite clientelismul și idolatria interesată.

    Iar protestul și spiritul critic să prindă rădăcini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.