viața. o lecție fără vârstă

Îmi scrie Chinezu să scriu. Să scriu ca și cum aș avea paișpe ani din nou. Dragii mei, în ’86 era cucu internet, tehnologie, share-uri, like-uri, bloguri, twittere și alte chestii din astea. Eram mult mai social în offline, ca să zic așa. E primul lucru de la care aș începe. Ardelean fiind, să ne organizăm:

1. Aș profita mai mult de tinerețea fizică. “Materialul” e mai maleabil. Încă te poți apuca de multe sporturi de performanță. Aș alerga mai mult, aș merge cu bicicleta. Bicicleta mi-a fost cea mai bună prietenă până-ntr-a doișpea. Un Pegas Kent galben, credincios.

(sursă foto: www.anunturi-biciclete.ro)

2. Aș profita mai mult de tinerețea mentală. Aș lua lecții de chitară, aș învăța limbi străine, aș face tot felul de “tâmpenii” exotice, tâmpenii care te îmbogățesc spiritual de nu te vezi.

3. Aș profita de vacanțe și m-aș duce în toate taberele și excursiile. Armata e un rahat față de ce te-nvață tabăra, de la pasta de dinți pe față/clanță până la pungile cu pipi lansate de la ferestre în loc de napalm. Tabăra e un univers pe care-l cultiv și azi, cu prieteni de vârsta mea, “loc” care mă relaxează cum n-ar putea-o face niciun spa din lume.

4. M-aș juca pe calculator. Pe lângă faptul că nu m-am jucat la vârsta aia (existau doar Felix 64, copiate după Commodore 64, și trebuia să știi programare – limbajul Basic – ca să joci un nenorocit de joc…), fac parte dintre cei care cred că jocurile pe calculator NU duc la autism. Nici nu te fac vreun geniu, dar nici nu mușcă. Măcar înveți un strop de engleză (o engleză de salon gen kill, push, blood, destroy, reload, attack, defend etc.), dacă nu te duce altfel capul…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZLHhyI35Dgw&w=420&h=315]

 

5. Aș citi mai mult. La câtă literatură e pe net, discuția se închide aici. Din păcate, am tot mai mult senzația că lectura se transmite genetic. Dascălii au mari probleme în a-i convinge pe puști să citească, iar programa stimulează creativitatea fix cât știe peștele să cânte.

6. Aș fi mai atent la cum mă îmbrac. Când ai 14-22 de ani, tinzi să te-mbraci ca maimuța: vezi două, trei tipe cu UGG, ceri și tu de-acasă. Vezi nu știu ce blugi sau șuvițe trase prin zahăr ars, mâine faci coada să-ți faci și tu. Mi-aș căuta ceva șic, o vestimentație/un stil retro dar foarte șic prin combinații, paltoane vechi peticite, veste trăznite, pantofi “șifonați” și desperecheați etc.

7 Aș face orice-mi trece prin cap (în limitele bunului simț și ale legii, desigur), fără să-mi fie rușine de asta. Sunt mulți oameni printre noi, de toate vârstele, care au diferite pasiuni pe care alții, membrii sau lideri de gașcă, le consideră de cacao. Trebuie să vi se rupă de asta. Din pasiuni de genul ăsta răsar marile personalități de mâine.

8. Aș reînvăța corectitudinea. Față de mine, față de ceilalți.

9. Aș lucra în străinătate în vacanțe. În ’86, nu puteai pleca din țară…

10. Aș reinventa sendvișul cu măr și m-aș pișa pe fast-food.

11. Aș scrie mai mult (decât am scris).

12. Aș încerca să-mi fac mereu propria părere despre ceva și nu să iau de bună părerea altora. Am făcut asta și mi-a părut rău.

13. Aș râde mai puțin de “proști”, săraci cu duhul, oameni cu diverse dizabilități, colegi sau oameni săraci. Au fost și ei, cândva, într-a noua și nu au avut atâtea șanse ca alții.

14. Aș redefini noțiunea de “cool” în stilul meu, nu în stilul altora.

15. Aș iubi, fără să-mi pese de alții.

9 Comments

  1. Pingback: Sfaturi pentru liceeni

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.