Frost

Într-o cumplită liniște, deloc suspectă pentru bazarul informațional local, a murit unul dintre giganții presei mondiale: Sir David Frost.

Fac parte dintr-o generație pentru care jurnalismul britanic a reprezentat un summum. Dintr-o generație pentru care jurnaliștii britanici au reprezentat modele. Contemporan cu jurnaliștii britanici pentru care Frost a fost Zeus.

L-am cunoscut personal pe Sir David Frost. “Cunoscut” e un cuvânt folosit deopotrivă cu entuziasm și impertinență literară: i-am stat în preajmă aproximativ o oră, înainte și după programul său “Breakfast with Frost”. Ora aceea, plus zecile de… ori în care l-am urmărit, plus interviurile din arhivă, plus sutele de filme și fragmente care au apărut mai apoi pe YouTube, plus cărțile, plus micile amănunte care i-au cultivat gloria, priceperea, excelența, mi l-au transportat pe Frost pe tărâmul legendei cu mult înainte de a afla despre moartea-i, sâmbătă.

M-am ferit mereu de exercițiul complicat, ingrat, al exegezei. Cei de la BBC o fac de mii de ori mai bine, așa cum fac totul, în general. Nu mă feresc însă să afirm că Sir David Frost a luat cu el o bucată masivă din stăvilarul care oprea propagarea minciunii, manipulării dăunătoare, mucegaiului moral care ne împinge evoluția automatismului comportamental și cerebral către praguri negative, acolo unde devenim mase de tendoane, mușchi și grăsime, ușor de condus, păcălit și furat.

Între bine și rău nu e o linie, e o rană. Frost s-a încăpățânat să o deschidă de fiecare dată când simțea că e pe cale să se cicatrizeze, ceea ce un risc, în special pentru bine.

Îi voi simți lipsa tot mai acut, pe măsură ce îmbătrânesc și devin mai intolerant, pe măsură ce poliția mea morală e tot mai dezertată, mai abandonată și violată public de primate flămânde să mă acapareze și să mă agațe pe peretele lor, ca pe un ultim trofeu, sub care vor scrie: Individul.

Mi se pare trist, azi, să scriu despre moartea lui Sir David Frost, când mulțimi de oameni confuzi strigă pe străzile României “moarte presei”, apoi “dați-ne presa înapoi”.

Frost, sunt frust.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.